Terve, Solita!

Maaliskuun 27. päivä julkistettiin yrityskauppa, jossa Palmu ja Solita yhdistyvät. Uutinen on herättänyt palmulaisissa tunteiden vuoristoradan. Olemme keskustelleet paljon siitä, mitä nykyisessä kulttuurissamme arvostamme. Haluan tässä kirjoituksessa avata teille Solitalla, mistä Palmussa ja palmulaisissa on kyse.

Yhdeksän vuotta sitten lähdimme rakentamaan Suomen ensimmäistä palvelumuotoilutoimistoa – parasta mahdollista kasvualustaa intohimoisille suunnittelijoille. Yksi olennaisimmista lähtökohdistamme oli äärimmäisen korkean vapausasteen mahdollistaminen. Vapaus valita millaisia projekteja tekee. Vapaus hierarkiasta. Vapaus valita milloin lomailee. Vapaus valita omat työkalunsa. Vapaus tuntikirjauksesta.

Ajattelimme, että näkemyksellisiä suunnittelijoita ei voi johtaa. Heille voidaan luoda ympäristö, jossa on tilaa olla oma itsensä, kohdata toisensa ja jalostaa yrityksen kulttuuri näköisekseen.

Osaavat ja ihastuttavat ihmiset

Halusimme luoda työpaikan, johon on kiva tulla joka päivä. Siksi puhtaan substanssin lisäksi olemme pyrkineet löytämään tyyppejä, joiden kanssa koemme jakavamme samat arvot ja olevamme samalla aaltopituudella. Rekrytointiprosessi on alusta lähtien ollut sarja keskusteluita useiden eri palmulaisten kanssa, jolloin puolin ja toisin on mahdollisuus fiilistellä, onko match oikea. Kun kollegoiden osaamiseen luotetaan, ei ihmisten välille pääse syntymään jännitteitä. Silloin ei myöskään tarvitse lähteä rakentamaan osaamishierarkiaa titteleiden koko kirjon kautta.

Haastavat ja vaikuttavat projektit

Intohimoiset ja taitavat tekijät ovat hyvällä tavalla nirsoja, mihin haluavat käyttää aikansa. Siksi olemme alusta asti olleet tarkkoja sen suhteen, että lähdemme tekemään asiakasprojekteja, jotka tuntuvat meistä kiinnostavilta, haastavilta ja vaikuttavilta. Emme myöskään ole tinkineet periaatteistamme, jotka liittyvät laadukkaan suunnittelutyön tekemiseen. Tämä saattaa tarkoittaa joskus sitä, että intressit mahdollisen asiakkaan kanssa risteytyvät, eikä projekti toteudu kanssamme.

Mitä Palmu on meille?

Kollegoideni luvalla jaan muutamia otteita tämän viikkoisista keskusteluista, jotka tiivistävät hienosti jotain Palmusta:

”Meidän kulttuurissa on niin paljon hienoja piirteitä, etten jaksa edes luetella, koska se alkaisi kuulostamaan juustoiselta kehumiselta. Tärkeintä kuitenkin itselleni on ollut teidän kanssa jaettu maailmankuva, mihin liittyy vahva optimismi, laaja yleissivistys, kiinnostuneisuus elämästä ja ihmisistä, sekä älyllinen huumori. Ja suosikkini: me olemme hyviä kuuntelemaan ja ymmärtämään.”

”Palmu on ollut mulle paratiisi, ja varmaan juuri siksi monenlaisia huolia ensi alkuun pinnalla.”

”Paikkoja ja kokemuksia on harvassa, jossa tinkimätön osaaminen, jäätävä luotto jokaiseen kollegaan omana itsenään, huumorintaju ja elämänmakuinen meininki kohtaa paikassa joka on koti. Koti, jossa asioita rempataan ja tuunataan vaikka kokeillen, kun on tarve tai vaan tuntuu siltä.  Pelosta huolimatta ylitetään itsemme. Rapsutetaan koiraa ja suunnitellaan. Ja nauretaan. Mieleen tulee tässä yhteydessä ensin sanoja perhe, ystävät.”

Tätä taustaa vasten voitte ehkä ymmärtää, että pienessä ja tiiviissä yhteisössämme nousee esiin myös huolia ja pelkoja edessä olevasta muutoksesta. Joistain asioista, kuten yrityksen pienestä koosta, jossa kaikki tuntevat toisensa, joudumme vääjäämättä luopumaan. Luopuminen on aina prosessi, jolle on tunnetasolla annettava sen vaatima aika.

Rauhassa uutta kohti

Strategisella tasolla kauppaa ei ole kyseenalaistettu. Päinvastoin, yhdistyminen vaikuttaa todella fiksulta puolin ja toisin. Uusia mahdollisuuksia oman työn kannalta avautuu kaikille. Kaikki kuitenkin tiedostavat yrityskauppojen riskit. Tilastollisesti 50 – 80 % niistä epäonnistuu, ja valitettavasti moni meistä on joutunut tämän kokemaan aiemmin. Uskon silti, että juuri meillä on erittäin hyvät edellytykset onnistua. Muutos täytyy vain tehdä huolella ja harkiten, rauhassa.

Fiksu ensimmäinen askel on yrittää ymmärtää mistä toinen osapuoli tulee ja mitä arvostaa. Siksi halusin tässä kirjoituksessa avata teille solitalaisille muutamia näkökulmia Palmusta pintaa syvemmältä. Enkä malta odottaa, että pääsen tutustumaan teihin paremmin.

Nähdään pian.

Herättikö kirjoitus ajatuksia? Osallistu keskusteluun Twitterissä @Palmu_Finland.

Risto on palvelumuotoilija, jolla on yli 17 vuoden kokemus sähköisten palveluiden konseptoinnista, käyttökokemussuunittelusta, asiakasymmärryksestä ja käytettävyystutkimuksesta.