Apokalypsi vai nirvana?

Maailmanjärjestys muuttuu, halusimme sitä tai emme.

Pakolaisvirrat kasvavat luoden ennenäkemättömiä paineita maille, joissa ei sodita tai jotka eivät ole totaalisen köyhyyden runtelemia. Maailmassa ei ole ruokakriisiä. On ruuan jakelukriisi. Sairauksiin ei tulevaisuudessa kuolla. Niistä tulee harmillisia keskeytyksiä, jotka parannetaan.

Digitaalisuus ja robotiikka muuttavat ajatteluamme ja ihmisen rooli maailmassa muuttuu. Tässä maailmassa kaikki tietävät kaikesta kaiken ja aivojemme muistitoiminto on ulkoistettu Googlelle.

Perinteinen kansantaloustiede, jonka Adam Smith ja muut oppi-isät perustivat niukkuudelle, ei enää päde. Sen tilalle on tullut runsauden taloustiede. Tieto on vapaata ja liikkuu globaalisti valon nopeudella.

Tämän seurauksena koko talousjärjestelmämme on muuttumassa. Taloustiede, jolla selitetään moninaisimpia ilmiötä, nimetään taas siksi, mitä se alun perinkin oli: ”political economics” eli poliittinen taloustiede. Talous ei ole luonnonlaki.

Sama tapahtuu uskonnoille. Ennemmin tai myöhemmin niiden rooli muuttuu puhtaasti moraali- ja elämänkatsomusopeiksi. Ukkoylijumalat suistuvat valtaistuimiltaan.

Faktaa, kannanotto vai näkökulma? Tuleeko näin käymään on arvaus tai jopa mielipide. Siksi aikamme ainoa kestävä tapa toimia on avoimuus ja rehellisyys. Läpinäkyvyys mahdollistaa nopeamman reagoinnin ja aidon keskustelun. Tai jos ei muuta syytä keksi: Kaikesta jää kiinni.

Yritysten, instituutioiden tai esimerkiksi opinahjojen ainoa menestymisen mahdollisuus on ottaa ihmiset vakavissaan. Tuottaa heille jotakin arvokasta ja luoda mahdollisuuksia. Olla empaattisia ja huomioida se myllerrys, joka yksilön päässä jytisee. Empatia on kovin muuttuja kaiken kehittämisessä. Ei esimerkiksi teknologia. Empatia on pakko huomioida jos halutaan että ihmisellä on rooli tulevaisuudessakin.

Tapahtuuko muutos rauhanomaisesti vai räjähdyksen kautta jää nähtäväksi. Onneksi voimme vaikuttaa asiaan. Emme ole pelkkiä matkustajia.

Me elämme mahtavassa mahdollisuuksien maailmassa. Näistä ilmiöistä ja asioista tulee keskustella ja niistä pitää esittää mielipiteitä. Sitä kautta lopputulos voi olla positiivinen muutos. PALMU haluaa tuoda esiin ajatuksia ja oivalluksia muutoksen tiimoilta. Olla osa muutosta. Kiitos että olet mukana ja tervetuloa yhteisöön!